Meerdere folders in 1 keer maken met Terminal (Alleen voor de Mac)


Als je het goede voornemen hebt om de bestanden op je computer goed te organiseren, is het handig om een goede folderstructuur te hebben. Zo kun je foto's archiveren door per maand een folder op je computer te maken. Wanneer je aan het begin van een nieuw jaar de folders voor je archief wil maken is het aanmaken van 12 folders met de muis best een flinke klus. Het vergt in ieder geval een hoop geklik.
Het kan ook anders. Je moet alleen geen angst voor de Terminal hebben. In dit voorbeeld heb ik een subfolder gemaakt in mijn Documents folder. Deze folder heeft de naam '2014'. Ik wil daar voor iedere maand graag een subfolder in hebben.
Daarvoor start ik de Terminal op, een verborgen stukje gereedschap op de Mac. De Terminal start je op door naar de 'Programma' folder te gaan en daar naar de subfolder 'Hulpprogramma's' te gaan en op Terminal te klikken.
Een saai scherm, met alleen letters en cijfers, start op. Zo zagen alle computers er vroeger ook uit, als je ze opstartte. Met het volgende commando kun je een lijst krijgen van alle folders die er zijn op die plek:

ls -al
Als het goed is staat daar de folder 'Documents' tussen. Met het volgende commando ga je naar deze folder toe:


cd Documents

Met het volgende commando kun je de subfolder met de naam 2015 voor je archief maken:

mkdir 2015

Met

cd 2015

ga je vervolgens naar de zojuist gemaakte folder toe. En daarna het volgende magische commando:

mkdir {01,02,03,04,05,06,07,08,09,10,11,12}-2015

Dit maakt in één keer 12 folders aan met de namen 01-2015, 02-2015, enzovoort. In Finder zag dat er in 2014 als volgt uit:

Folderstructuur 2014

Ben je een Terminal Wizzkid? Deel je favoriete truc hieronder in de reacties.

blog comments powered by Disqus
Stacks Image 3322
Liever reageren via Twitter?
Ik hoor graag van je.