Tonality (Pro)

Na Snapheal, Focus 2 en Intensify Pro heeft MacPhun nu een programma op de markt gebracht waarmee iedereen die een Mac heeft zelf prachtige zwart-wit foto's kan maken.
De tool heeft een groot aantal presets in verschillende categorieën: Basis, architectuur, Landschap, Portret, Straat, Dramatisch enzovoort.
Binnen deze categorieën heb je weer heel veel keuze mogelijkheden. Als je eenmaal een mooie preset hebt gevonden en toegepast, kun een nieuwe laag toevoegen (net als in PhotoShop) en daarop een andere preset toepassen. De intensiteit van de laag kan bepaald worden met een slider.

Het mooie is dat de preset slechts een beginpunt is. Zodra je er één hebt gekozen kun je de verschillende onderdelen van een preset aanpassen. Zo kun je spelen met de toon, de helderheid, curves, kleurenfilters, blur, textuur, vignette en nog veel meer. Als het je bevalt kun je deze aanpassingen zelfs nog weer opslaan als een eigen preset.

Het mooiste is dat je de lagen ook nog eens gedeeltelijk kunt toepassen. Zo kun je bijvoorbeeld een goede instelling hebben gevonden voor de lucht, maar blijkt deze niet te werken voor het land. Door dan het land te maskeren (met kwast en gum kom je heel ver) pas je de instelling dan alleen toe op de lucht.

Met Tonality Pro zijn er ongekende mogelijkheden voor het maken van prachtige zwart-wit foto's.

Natuurlijk zijn er nog wel een paar kleine verbeteringen mogelijk. Zo is het onlogisch dat je eerst het pijltje voor de lagen moet aanklikken, voordat je de +knop voor een nieuwe laag kan gebruiken. En wat betreft het masker: het zou fantastisch zijn wanneer deze een optie zou hebben voor het detecteren van de randen. Dit kan bijvoorbeeld in Aperture wel.

Maar voor de prijs hoef je het niet te laten.

De software is inmiddels onderdeel geworden van de Creative Kit 2016

blog comments powered by Disqus
Stacks Image 3322
Liever reageren via Twitter?
Ik hoor graag van je.