beveiliging

Hoe vind je je externe ip-adres?

Als het gaat om het beveiligen van je WordPress website, is het gebruik van een software firewall een aan te bevelen manier om je te beschermen tegen ongeautoriseerde toegang. Een belangrijke stap bij het configureren van een firewall is het whitelisten van je externe IP-adres, zodat alleen vertrouwde verbindingen worden toegestaan. In dit artikel leg ik uit hoe je in een paar eenvoudige stappen om je externe IP-adres te vinden. Dit IP-adres kun je aan je WordPress beheerder doorgeven. Dit voorkomt dat je je zelf buitensluiten na meerdere foutieve inlogpogingen.

Stap 1: Bepaal je externe IP-adres:

Om te beginnen open je een webbrowser op de PC of laptop die verbonden is met het internet. Bezoek vervolgens een website die je externe IP-adres weergeeft. Je kunt betrouwbare websites gebruiken zoals “What is my IP-address” (https://www.whatismyip.com) , “IP Chicken” (https://www.ipchicken.com) of ‘Wat is mijn IP-adres?’ (https://www.watismijnipadres.nl/).

Zodra je de website opent, wordt je externe IP-adres op de pagina weergegeven. Het staat meestal vermeld als “Uw IP-adres” of iets dergelijks.

Als je om wat voor reden dan ook geen toegang kunt krijgen tot een website met een IP-adres, zijn er alternatieve methoden die je kunt proberen:

  1. a) Zoekmachine: Open een zoekmachine zoals Google of Bing en typ “Wat is mijn IP-adres?”. De zoekmachine zal je externe IP-adres als bovenste resultaat weergeven.
  2. b) Commandprompt of Terminal: Voor tech-savvy individuen, kun je je IP-adres vinden met behulp van de Commandprompt of terminal. Open de Commandprompt (Windows) of terminal (Mac of Linux) en voer respectievelijk de opdracht “ipconfig” of “ifconfig” in. Zoek naar het veld “IPv4 Address” of “inet” naast je actieve netwerkverbinding. Deze waarde vertegenwoordigt je externe IP-adres.

Stap 2: Noteer je externe IP-adres:

Noteer het gevonden externe IP-adres en geef het door aan de WordPressbeheerder omdat hij het nodig heeft in de volgende stap.

Stap 3: Externe IP-adres toevoegen aan de WhiteList:

In de firewall-instellingen is er een optie om IP-adressen toe te voegen aan de WhiteList. De beheerder voert daar het externe IP-adres in dat je eerder hebt genoteerd. Deze stap zorgt ervoor dat verbindingen vanaf jouw IP-adres niet worden geblokkeerd door WordPress.

Conclusie:

Het beveiligen van je WordPress website is cruciaal en het toevoegen van je externe IP adres aan de WhiteList biedt een extra beschermingslaag. Door deze eenvoudige stappen te volgen, kun je je externe IP-adres vinden en je WordPress beveiligingsplugin nog beter configureren. Vergeet niet om regelmatig je IP-adres te controleren, want het kan af en toe veranderen als je een dynamisch IP-adres hebt dat is toegewezen door je internetprovider. Door de WhiteList up-to-date te houden, kan ervoor gezorgd worden dat je website beveiligd blijft tegen ongeautoriseerde toegang, zonder jezelf buiten te sluiten.