Betonnen muur

Alt-tags

Alt-tags, ook bekend als alt-attributen of alt-beschrijvingen, geven belangrijke informatie over de afbeeldingen op je website. Deze tags worden door zoekmachines gebruikt om de context van een afbeelding te begrijpen, en ze dienen ook als toegankelijke alternatieve tekst voor mensen met een visuele handicap die schermlezers gebruiken om door het web te navigeren.

Het belang van alt tags voor SEO

Zoekmachines, zoals Google, gebruiken alt tags om de context van een afbeelding en de relevantie ervan voor de inhoud op een webpagina te begrijpen. Als een afbeelding goed is getagd met een beschrijvende alt-tekst, kan dit helpen om de algemene SEO van een website te verbeteren. Alt-tags helpen zoekmachines ook om afbeeldingen te indexeren, wat de zichtbaarheid van een website in de zoekresultaten voor afbeeldingen kan verbeteren.

De voordelen van het gebruik van alt tags voor afbeeldingen gaan verder dan alleen het verbeteren van je rankings in een zoekmachine. Alt-tags bieden zoekmachines waardevolle informatie over de afbeeldingen op een website, wat nuttig kan zijn in situaties waarin de bestandsnaam van de afbeelding niet beschrijvend genoeg is. Deze informatie kan zoekmachines helpen om de context van de afbeelding beter te begrijpen, en om meer relevante zoekresultaten te bieden aan gebruikers die zoeken naar afbeeldingen met betrekking tot een specifiek onderwerp.

Het belang van Alt-tags voor toegankelijkheid

Alt-tags spelen een cruciale rol bij het toegankelijk maken van een website voor visueel gehandicapten die schermlezers gebruiken om door het web te navigeren. Schermlezers vertrouwen op alternatieve tekst om de inhoud van afbeeldingen te begrijpen. Zonder alt tags kunnen gebruikers belangrijke informatie missen die wordt weergegeven in afbeeldingen op een website.

Alt-tags bieden gebruikers met cognitieve of leerstoornissen ook een manier om de inhoud van een afbeelding te begrijpen. Als een afbeelding bijvoorbeeld wordt gebruikt om een concept te illustreren, kan een beschrijvende alt-tag extra informatie bieden aan gebruikers die de afbeelding zelf niet begrijpen.

Alt-tags zijn een belangrijk onderdeel van webtoegankelijkheid en zijn in veel landen wettelijk verplicht, waaronder de Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk, in het kader van respectievelijk de Americans with Disabilities Act (ADA) en de Equality Act.

Alt-tags toevoegen in WordPress

Het toevoegen van alt tags aan afbeeldingen in een WordPress website is een eenvoudig proces. Bij het uploaden van een afbeelding naar een WordPress website is er een veld “Alt Text” waar webmasters een beschrijvende alternatieve tekst voor de afbeelding kunnen invoeren.

Als een afbeelding al naar de website is geüpload, kunnen webmasters de alt-tag bewerken door naar de Mediabibliotheek te gaan, op de afbeelding te klikken en vervolgens een beschrijvende alt-tekst in te voeren in het veld “Alt Text”.

WordPress biedt ook een plugin genaamd “Alt Text Optimizer” die kan worden geïnstalleerd om webmasters te helpen automatisch alt-tags aan afbeeldingen toe te voegen. Deze plugin gebruikt AI-technologie om alt-tags voor afbeeldingen te genereren op basis van de inhoud van de webpagina, wat tijd en moeite kan besparen voor webmasters die veel afbeeldingen moeten taggen.

In het kort:

Alt-tags voor afbeeldingen zijn een cruciaal aspect van een website voor zowel SEO als toegankelijkheid. Alt-tags bieden zoekmachines waardevolle informatie over de context van een afbeelding en dienen als toegankelijke alternatieve tekst voor personen die schermlezers gebruiken om door het web te navigeren. Het toevoegen van alt tags aan afbeeldingen in een WordPress website is een eenvoudig en rechttoe rechtaan proces dat kan worden gedaan via de Media Bibliotheek of met behulp van plugins zoals “Alt Text Optimizer”. Door alt tags voor afbeeldingen op een website op te nemen, kunnen webmasters de algemene SEO en toegankelijkheid van hun website verbeteren, en ervoor zorgen dat alle gebruikers, ook die met een visuele beperking, de inhoud van de website kunnen openen en begrijpen.