Container terminal haven

B2B in WooCommerce

Wat e-commerce betreft, zijn er twee primaire modellen waaruit bedrijven kunnen kiezen: Business-to-Consumer (B2C) en Business-to-Business (B2B). Hoewel het uiteindelijke doel van beide modellen het genereren van omzet is, verschillen de twee benaderingen in hun doelgroep, verkoopproces en marketingstrategieën. Wat zijn de verschillen tussen B2B en B2C e-commerce en wat zijn de mogelijke voordelen van het toevoegen van een B2B-optie aan een WooCommerce webshop.

B2B vs. B2C: Wat is het verschil?

Bij B2C e-commerce worden producten of diensten rechtstreeks aan consumenten verkocht, terwijl B2B e-commerce zich richt op andere bedrijven als klant. De belangrijkste verschillen tussen beide modellen zijn als volgt:

 1. Doelgroep: B2C-bedrijven richten zich op individuele consumenten, terwijl B2B-bedrijven aan andere bedrijven verkopen.
 2. Verkoopproces: B2C-verkopen zijn vaak eenmalige transacties met relatief kleine bestellingen, terwijl B2B-verkopen langere verkoopcycli, complexere aankoopprocessen en grotere bestellingen omvatten.
 3. Marketingstrategie: B2C-marketing richt zich meestal op emotionele aantrekkingskracht en impulsaankopen, terwijl B2B-marketing de nadruk legt op het opbouwen van relaties, het aantonen van expertise en het bieden van gepersonaliseerde oplossingen om aan de behoeften van andere bedrijven te voldoen.

Waarom een B2B optie toevoegen aan een WooCommerce webshop?

Als je een WooCommerce webshop hebt die momenteel alleen B2C verkopen aanbiedt, zijn er verschillende dwingende redenen om te overwegen een B2B optie toe te voegen:

 1. Meer inkomsten: Door je klantenbestand uit te breiden met andere bedrijven, kun je je inkomstenpotentieel vergroten en nieuwe markten aanboren voor je producten of diensten.
 2. Grotere orders: Bij B2B-verkopen gaat het vaak om grotere orders, waardoor de winstmarges kunnen toenemen.
 3. Herhalingsopdrachten: Het opbouwen van sterke relaties met B2B-klanten kan na verloop van tijd leiden tot herhalingsopdrachten en een grotere klantentrouw.
 4. Gestroomlijnd verkoopproces: B2B verkoop kan complexer zijn dan B2C verkoop, maar door een B2B optie aan te bieden in je WooCommerce webshop, kun je het verkoopproces stroomlijnen en het voor bedrijven gemakkelijker maken om online bestellingen te plaatsen en betalingen te doen.
 5. Aangepaste prijzen: B2B-klanten vragen vaak om aangepaste prijsstructuren op basis van factoren als ordergrootte, frequentie en langetermijncontracten. Door een B2B optie in de webshop aan te bieden, kun je bedrijven de flexibiliteit bieden om te onderhandelen over prijzen en voorwaarden die aansluiten bij hun specifieke behoeften.

Een B2B (business-to-business) WooCommerce plugin is ontworpen om de functionaliteit van een op WooCommerce gebaseerde webwinkel te verbeteren om op die manier aan de behoeften van zakelijke klanten te voldoen. De plugin bevat meestal functies zoals aangepaste prijzen, productzichtbaarheid, bulkbestelopties en gebruikersrolbeheer.

B2B WooCommerce plugin

Wanneer een B2B plugin wordt geïnstalleerd en geactiveerd in een WooCommerce winkel, voegt het nieuwe instellingen en opties toe aan de backend van de winkel. Zakelijke klanten kunnen een specifieke gebruikersrol toegewezen krijgen, die hun toegang tot verschillende delen van de winkel en de prijzen die ze zien bepaalt.

Met de plugin kunnen winkeleigenaren ook prijsniveaus instellen voor verschillende klanten, die gebaseerd kunnen zijn op hoeveelheid, gebruikersrol of andere factoren. Hierdoor kunnen bedrijven verschillende prijzen aanbieden aan verschillende soorten klanten op basis van hun koopgedrag en voorkeuren.
Daarnaast kan een B2B plugin functies bieden zoals bulkbestellingen en snelle bestelformulieren, waarmee zakelijke klanten gemakkelijk grote hoeveelheden producten in één keer kunnen kopen. Het kan ook opties voor betaling en verzending bieden die specifiek zijn voor zakelijke klanten.

Er zijn verschillende plugins beschikbaar waarmee je B2B functionaliteit aan je WooCommerce webshop kunt toevoegen:

 1. Wholesale Suite: dit is een uitgebreide B2B plugin voor WooCommerce die een reeks functies biedt, waaronder aangepaste prijzen, minimale bestelhoeveelheden, bulkkortingen, en gebruikersrol management. Het bevat ook een reeks add-ons zoals een factuur en pakbon generator en een offerte aanvraagformulier.
 2. B2BKing: dit betreft een B2B plugin voor WooCommerce met een groot aantal functies zoals aangepaste prijzen, controle op de zichtbaarheid van producten en beheer van gebruikersrollen. Het bevat ook functies zoals minimum bestelhoeveelheden, bulk kortingen, en een offerte aanvraagformulier.
 3. WooCommerce B2B: een eenvoudige maar krachtige B2B-plugin voor WooCommerce die functies biedt zoals aangepaste prijzen, minimale bestelhoeveelheden en beheer van gebruikersrollen. Het bevat ook opties voor bulkbestellingen en de mogelijkheid om bepaalde producten of categorieën te beperken tot specifieke gebruikersrollen.

Samenvattend: het toevoegen van een B2B optie aan je WooCommerce webshop kan je helpen bij het aanboren van nieuwe inkomstenstromen, het verhogen van ordergroottes, het opbouwen van sterkere klantrelaties en het stroomlijnen van je verkoopproces. Door de belangrijkste verschillen tussen B2B en B2C e-commerce te begrijpen en je marketingstrategieën daarop af te stemmen, kun je je bedrijf met succes uitbreiden naar de B2B-ruimte en succes op lange termijn boeken. Een B2B WooCommerce plugin kan helpen bij het optimaliseren van de winkelervaring voor zakelijke klanten, wat kan leiden tot meer verkoop en klantenbinding.